Lær at redde liv med hjertemassage

Kan du redde liv? Det kan hjertemassage. Her får du en guide til, hvordan du redde en person med hjertestop. Læs mere om hjerte-lunge-redning her.

Vedligehold dine førstehjælpskompetencer ved at deltage på førstehjælpskurser minimum hvert andet år.

Hurtig, korrekt hjerte-lunge-redning er det vigtigste redskab i tilfælde af hjertestop i forhold til personens overlevelsessandsynlighed og livskvalitet efter genoplivningen: Du har været årsagen til, at personen får lov til at leve videre potentielt uden bivirkninger.

Kombinationen af hjertemassage og kunstigt åndedræt er den mest hensigtsmæssige fremgang i tilfælde af et hjertestop.

Hvordan skal du reagerer, hvis du oplever et hjertestop?

Du gør ingenting forkert, hvis du hjælper med dét, du kan. Vagtcentralen på 1-1-2 hjælper dig igennem hele processen indtil ambulancen er fremme, og ambulanceredderne tager over.

Lad os tage de livsafgørende skridt, hvis du ser en tilskadekommen:

1.
Undersøg personens bevidsthed
Er du og den tilskadekomne i sikkerhed for eventuel trafik eller andre farer? – Godt, så undersøg personens bevidsthed. Skab kontakt og rusk forsigtigt, er der ingen respons, er personen ude af bevidsthed og skal lægges på ryggen.

2.
Tjek vejrtrækning, og sikr luftvejene
Bøj personens hoved let tilbage, og løft hagen. Så falder risikoen for, at personen bliver kvalt i sin tunge. Herefter placerer du din kind 2-3 cm over personens mund og føler og lytter efter vejrtrækning, mens du holder øje med, om brystet bevæger sig op og ned.

3.
Ring 1-1-2
Ring til alarmcentralen. Er der andre i nærheden, skal du bede dem om at gøre det, mens du bevarer fokus på den tilskadekomne. Vagtcentralen guider igennem hele processen, indtil der ankommer professionelle til ulykkesstedet.

4.
Hent hjertestarteren
Der er sat hjertestartere op de fleste steder i Danmark, og de er registreret således, at alarmcentralen kan henvise dig til én i nærheden. Du skal KUN hente den, hvis du kan se den. Ellers skal du gå direkte til hjertemassagen. Er der andre tilstede, skal de hente den.

Hjertestarteren guider dig igennem, og gør det meste af arbejdet selv. Den støder kun, hvis der er hjertestop!

5.
Gå i gang med hjertemassagen – 30 tryk og 2 indblæsninger
Personen ligger fladt på ryggen, og du lokaliserer midten af brystkassen. Placér din ene håndrod midt på brystkassen. Placér den anden hånd ovenpå, flet fingrene og stræk armene. Nu trykker du brystbenet ned 5-6 cm 30 gange. Sørg for at vedligeholde kontakten mellem hånden og brystkassen, når du slipper trykket. Tempoet skal svare til 100-120 tryk i minuttet.

Efter 30 tryk skal du give kunstigt åndedræt. Bøj personens hoved let tilbage, og skub hagen op – som du gjorde for at sikre luftvejene. Hold den tilskadekomne for næsen, tag en normal indånding, og blæs ind i munden, til du ser, at brystkassen hæver sig.

Gør det igen, når brystkassen er sunket igen.

Herefter fortsætter du: 30 tryk og 2 indblæsninger til hjælpen ankommer eller i tilfælde af genoplivning.

Anbefaling:
Vedligehold dine førstehjælpskompetencer ved at deltage på førstehjælpskurser minimum hvert andet år.

Morten Berthelsen
Adm. dir
Vi er PARAT. Er du?

Du er få tryk på tasterne fra at komme i kontakt med os. Vi håber du vil gøre den sidste indsats og taste lidt videre, så vi kan finde ud af hvad vi kan hjælpe dig med.

Hvad leder du efter?